Rob Zombie's Halloween 2 del 2/3

Jag ska försöka få er att förstå hur efterbliven den här filmen faktiskt är genom att berätta om det första vi får se i hela filmen. Innan filmen börjar kommer lite text upp på skärmen. Det som står är följande: Vit Häst - Är länkad till en instinkt, renhet och frampressning av den psykologiska kroppen för att befria mäktiga och känsliga makter som t.ex. vrede med påföljande kaos och förintelse.
Utöver den lilla detaljen att han praktiskt taget säger "Michael Myers kommer se en stor vit häst och det finns inget ni kan göra åt det" innebär det även att Rob Zombie måste har varit så orolig över att folk trodde att han hade hittat på den delen i handlingen att han var tvungen att sätta en stor text som förklarar att det faktiskt händer på riktigt, i början av sin jävla film.

Han ignorerar även, helt och hållet, det faktum att han har en psykolog i filmen som lika gärna hade kunnat förklara detta lilla symptom. Klart att Dr. Loomis inte skulle förklara det, åtminstone inte den här filmens Dr. Loomis.
Ni som är lika stora fan av Halloween som jag vet förmodligen om varför Dr. Samuel Loomis är en sån bra karaktär som han faktiskt är: han symboliserar godhet och rättvisa. Det är vad han ska göra. Han är den exakta motsatsen till Michael Myers (som symboliserar ren, ostoppbar ondska). Relationen mellan Loomis och Michael ska vara ungefär som en ostoppbar kraft som möter ett oflyttbart objekt.
Rob Zombies version av Dr. Samuel Loomis är... inte riktigt den versionen.

Det första vi får se av honom är hur han kliver ut ur sin limousine och springer runt med sin blackberry samtidigt som hans assistent försöker förklara för honom vad som gäller. Vad blir hans respons? Han ringer till sin fru och börjar prata med henne. Det här är inte en psykolog, det här är en jävla tonåring som bara råkade byta hjärna med Loomis. Naturligtvis är han coolare än coolast när han springer runt i sin designerrock, sin maffiga halsduk och sina solglasögon... Dr. Samuel Loomis, den ostoppbara godheten, har blivit reducerad till ett designfreak som har på sig solglasögon inomhus. Fan, det enda som fattas är att han tuggar tuggummi med öppen mun sen är han verkligen en modern tonåring.

Rob Zombie, vad fan håller du på med?

Förresten, vilket årtal ska det här föreställa? Jag har inte sett RZ's Halloween på typ ett år nu så om jag har fel får ni gärna rätta mig, men utspelar den sig inte på sjuttiotalet? Om RZ'S H utspelar sig på sjuttiotalet och RZ's HII utspelar sig två år senare... VARFÖR I HELA HELVETE HAR DÅ SAMUEL LOOMIS EN JÄVLA BLACKBERRY!?
Åh gud, det känns som att jag är fast i en jävla tidsparadox tagen direkt ur Tillbaka till Framtiden.

I alla fall får vi reda på att han ska hålla en föreläsning om psykopater (allra främst Michael Myers) och han råkar få syn på en av sina affischer som föreställer en bekymrad Samuel Loomis. Hans reaktion på detta är att skrika "That's the old Loomis! This is the new Loomis! I want a picture of the new Loomis!" och sedan fortsätter han genom att tvinga sin assistent att hämta te åt honom för annars tänker han inte ställa upp på föreläsningen.

Rob Zombie, du är ett rövhål. Det är tydligen inte nog att du våldtar en av de största skräckikonerna någonsin utan du måste även passa på att håna allt som gjorde denna karaktär så bra som han en gång var. Det är oursäktligt och faktum är att Dr. Loomis inte ens var en viktig del i den här filmen. Visst han är med lite i filmens klimax men... skit samma, vi kommer dit senare. Låt oss bara fortsätta där vi var.
Seminariet slutar med att Loomis blir uppjagad för att folk frågar ifall Michael Myers fortfarande är vid liv varpå han skriker att Michael Myers är fucking död.

Efter denna brutala sektion av motvilligt analsex kommer Michael Myers in i bilden... ha-ha Rob Zombie, jag skrattar så åt din känsla för komik. Riktigt roligt att sätta den där scenen direkt efter att Loomis har fått sitt utbrott; ingen annan film har någonsin gjort något liknande. Verkligen, du är ett geni och din känsla för originalitet är skrämmande.

Det första vi får se av Michael Myers är hur han går över ett gärde. Den scenen håller på i totalt två sekunder sen klipps det till hans mamma som går över en kulle i vit klänning. Glömde jag förresten nämna att hans mamma har varit död sedan Michael var ett litet barn? Uppenbarligen ska den här scenen vara sedd från Michael Myers synvinkel och det är ganska självklart att hans mamma är ett alster av hans sjuka hjärna men problemet är att vi aldrig får se Michael Myers i just den här scenen. Vi får bara se mamman som går på sin jävla kulle och efter det får vi se mamman som går mot en lada.

Rob Zombie, vad fan håller du på med?

Hon går in i ladan och sedan får vi se Michael Myers som går in i ladan och där står hans mamma (spelad av Sherri Moon Zombie, varför åh varför måste Rob sätta in sin fru i alla sina filmer?) och säger till honom att Halloween är på väg. Nu får vi se Michael Myers (den vuxne som numera liknar en förvuxen uteliggare med världens lurvigaste skägg) som står bakom Michael Myers (barnet, som fortfarande har på sig Clown-dräkten han mördade sin syster i) och den yngre Michael Myers säger: jag ska inte göra er besvikna.

Okej, till en viss nivå kan jag förstå att han ser sin döda mamma stå i vit klänning och ge honom order; det jag inte kan köpa är att den yngre Michael Myers står framför honom. Inte ens i Michael Myers huvud är det här logiskt för Michael vet att han inte fortfarande är ung, vi vet att han vet det för han håller uppenbarligen så bra koll på tiden att han vet att det är Halloween. Han vet även att hans syster har vuxit upp så det är mer eller mindre uppenbart att han också har det... är jag helt ute och cyklar här?

Efter den här scenen får vi en helt och håller irrelevant scen som går ut på att Michael Myers slaktar en bunt rednecks. Verkligen, den scenen var ett sådant måste i den här filmen, jag hade inte kunnat leva utan att den var med.

Rob Zombie, vad fan håller du på med?

Fortsättning följer...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0